La Asociația Zi de BINE, lună de lună, privim în ochi o suferință, un neajuns, o nedreptate. Am transformat o dubă într-un duș mobil cu care ne-am plimbat prin 13 sate din Moldova, unde mai bine de 500 de copii au făcut duș, mulți pentru prima dată în viață;
Un autobuz scos din circulație, o răpciugă, e azi un afterschool social pentru aproape 400 de copii dintr-un sat de pe lângă Brașov iar pacienții de la Bălăceanca culeg rod și rost după ce am sădit pentru ei o grădină terapeutică.
Toate, cu ajutorul sponsorilor și al oamenilor care au ales să-și doneze ziua de naștere, timp, idei sau bani.
Vezi mai jos câteva dintre proiectele noastre și află cum poți să ajuți pe www.zidebine.ro
Am plantat aproape 700 de arbori în amintirea oamenilor dragi pe care i-am pierdut. Fiecare copac poartă o plăcuță cu un cod QR care conduce spre povestea omului drag. www.plantatiinamintire.ro
Alături de Asociația V.I.S. am făcut 7 camere de audiere pentru minori, proiect distins cu Premiul Cetățeanul european al anului, dar și cu Marele Premiu al Galei Societății Civile 2022.
La Centrul Comunitar Zi de BINE facem lecții cu copii din medii defavorizate, avem o comunitate frumoasă de vârstnici activi dar organizăm și ateliere de scriere creativă, arts&crafts sau grupuri de suport.
Am renovat și mobilat secția de boli digestive a Institutului pentru Sănătatea mamei și copilului (INSMC).
Am transformat o dubă într-o bibliotecă pe roți, care va ajunge la peste 500 de copii din satele din Cluj.
Am oferit nevăzătorilor 75 de bastoane inteligente, cu soft tradus pentru prima oară în limba română.
Vorbesc cât de des pot despre proiectele în care mă implic din cel puțin două motive: Pe de o parte pentru că mi-e foarte drag de ele și îmi doresc să afle cât mai mulți oameni care sunt tentați să creadă că nu se întâmplă nimic bun în țara asta. Pe de altă parte, și poate ăsta e motivul principal, pentru că mulți îmi vorbesc despre cât e de greu să faci bine. Și, deși n-o să neg complet, țin morțiș să spun că nu e atât de greu precum pare. Și că, dacă chiar vrei să te implici, indiferent de statutul social, notorietate, IQ, întotdeauna poți să faci un bine. În dialog cu Andreea Vrabie, în podcastul “Pe BUNE” am povestit puțin despre satisfacțiile pe care le ai când dai o mână de ajutor.
Am început 2021 cu un proiect sfâșietor – Teen Line, un help line pentru adolescenții care se confruntă cu anxietatea sau depresia. Mai mulți decât știm, mai mulți decât credem. În cadrul proiectului am stat de vorbă cu Ilinca Păun, mama Georgiei. Ea e motivul pentru care s-a născut podcastul Asociației Zi de BINE. E o poveste tulburătoare și, dacă am așezat-o aici, e din două motive:
1. un semnal de alarmă pentru orice părinte de adolescent care, sper, după ascultare, va avea curajul să vorbească deschis cu copilul său despre depresie.
2. pentru că acesta e, mai degrabă, un site despre CE și CUM vorbim, interviul poate fi o direcție despre felul în care scoatem la lumină poveștile.