Categories
- cuvinte (47)
Ultimele articole
- Un început de dialog despre un final de viață25 noiembrie 2023
- Un Ro-Alert ca să-ți pese6 septembrie 2023
- Tu cine ești?18 ianuarie 2023
- Un început de dialog despre un final de viață
Vacanța vine la pachet și cu alegeri de neînțeles – cum ar fi aceea de a-ți petrece timpul răsfoind discursuri ținute în Parlamentul României. Asta îmi amintește de ce mă uit așa de rar la televizor: îmi crește brusc pulsul și încep să mă ciondănesc cu vorbitorul. Ba îl cert pentru incoerența ideilor, ba pentru aroganța cu care livrează. Uneori însă mă uluiește infantilismul și incapacitatea de a transmite un mesaj care e deja pus pe hârtie, nu trebuie să te mai străduiești să-l construiești, amintești.
Am întâlnit foarte mulți adulți care citesc ca la clasa a treia: urmăresc rândul cu frica vizibilă ca nu care cumva să-l piardă, nu subliniază niciun cuvânt, nicio idee, citesc sacadat și nu și-ar ridica ochii din foaie neam!
Să pornim de la un exemplu – nici nu contează cine, de la ce partid. Uitați-vă doar la felul în care citește.
Înțeleg necesitatea de a avea discursul scris. De la tribuna Parlamentului ai doar câteva minute la dispoziție și discursul pe hârtie e calea cea mai sigură de a te încadra în timp. Dar învață măcar să citești, dacă nu să vorbești liber.
Las aici câteva trucuri care te pot ajuta să citești ca un om mare și convingător:
Dacă vrei să exersezi, te aștept la cursul de Dicție și expresivitate verbală. Următoarea grupă e în August și e online.
1 Comment
[…] Inteleg necesitatea de a avea discursul scris. De la tribuna Parlamentului ai doar cateva minute la dispozitie si discursul pe hartie e calea cea mai sigura de a te incadra in timp. Dar invata macar sa citesti, daca nu sa vorbesti liber”, a sris Medeleanu pe blog. […]