Categories
- cuvinte (47)
Ultimele articole
- Un început de dialog despre un final de viață25 noiembrie 2023
- Un Ro-Alert ca să-ți pese6 septembrie 2023
- Tu cine ești?18 ianuarie 2023
- Un început de dialog despre un final de viață
Săptămâna trecută a fost tare neobișnuită pentru mine. Țin de ani de zile cursuri, vorbesc ore în șir și nu-mi amintesc să mai fi rămas fără voce pentru o perioadă atât de lungă de timp. Nici un firicel de glas. Îmi apărea mereu în fața ochilor Țipătul lui Munch. Simțeam aerul trecând printre corzile vocale dar niciuna dintre ele nu era în stare să vibreze. Un instrument cu coardele rupte.
Câteva zile la rând am purtat după mine un carnețel și creion și mă frustra încetineala mâinii mele, care nu reușea nicicum să alerge în ritmul gândurilor. Mi-am amintit toate serile de tabără cu mimă și-am născocit gesturi care să mă facă să simt că vorbesc. Niciunul suficient de util.
Mi-aș fi dorit să-mi vorbească ochii. Să pot, cumva, cu ei, sa apăs tastele laptopului și să se formeze cuvinte mai repede decât pot scrie degetele. Un soi de dactilograf performant, comandat mental. Mi-e teamă însă că m-am gândit prea târziu la asta. „Dactilograful” există deja.
Oamenii de știință de la Stanford au dezvoltat un tip de implant cerebral care îi permite unui bărbat cu mâinile paralizate să „taseze” până la 90 de caractere pe minut, doar gândindu-se la cuvinte. Cercetătorii și-au publicat descoperirile în Nature în luna mai.
Până acum, reușita maximă a unui astfel de implant era ca pacientul să “apese” cu puterea minții, câteva litere de pe o tastatură digitală. Noua invenție a permis unui pacient să tasteze, imaginându-se scriind un cuvânt cu mâna. O IA a decodificat apoi semnalele neuronale și a afișat cuvântul pe un ecran.
Echipa a combinat sistemul de implant neuronal cu o funcție de autocorrecție, care a rezultat într-o rată de precizie de 99%, care ar fi impresionantă chiar și pe o tastatură obișnuită. Ei susțin acum că bărbatul este dactilograf acum cea mai rapidă minte din lume.
O asemenea invenție, upgradată, mă fascinează și mă îngrozește în același timp. Dacă în curând vom putea scrie doar imaginându-ne că scriem, ce altceva, produs al imaginației noastre, se poate transforma în realitate doar gândindu-ne la el? Un univers de oportunități. Dublat de un univers de riscuri – căci oriunde a găsit omul profit, a găsit și calea de a deveni profitor.