Categories
- cuvinte (47)
Ultimele articole
- Un început de dialog despre un final de viață25 noiembrie 2023
- Un Ro-Alert ca să-ți pese6 septembrie 2023
- Tu cine ești?18 ianuarie 2023
- Un început de dialog despre un final de viață
Radu are doi ani și 6 luni, vârstă de la care încep să mă uit cu mai multă atenție la felul în care pronunță diferitele sunete. E încă devreme să mă îngrijorez, fiecare copil are ritmul lui de dezvoltare dar dacă observ că un anumit sunet e pe cale să se cimenteze greșit, pot să iau în calcul o intervenție logopedică.
În cazul de față, sunetul “S”. Există cel puțin 7 feluri de a-l spune greșit pe S, în special din cauza poziției limbii. Limba trebuie să fie relaxată, cu vârful atingând gingia de jos. Mai multe elemente de teorie găsiți aici. Azi mi-am propus să vă arăt cum lucrez cu fiul meu, într-un interval foarte scurt de timp, ca să nu-l plictisesc.
În cazul lui Radu, care e și cazul celor mai mulți dintre copiii care-l pronunță greșit pe S, limba e scoasă printre dinți (S interdental) ceea ce nu mai permite aerului să iasă corect.
La momentul înregistrării eram cam la a 5-a “ședință” în ultima lună.
Ședințele sunt foarte scurte, cât reușesc să-i țin treaz interesul, apoi trec la o altă activitate, să nu simtă presiunea sau să se sature și să respingă apoi jocul.
Eu am ales balonul dar poate fi orice – un creion care nu se ascute decât cu ajutorul lui, apa care curge mai tare la robinet doar cu cuvintele magice etc.
După ce se termină etapa silabelor – simple și inverse (as,es,is etc) puteți avea surpriza ca cel mic să pronunțe deja corect sunetul, fără să fie stimulat. Dacă nu, continuăm, cu alte tipuri de joc în care cuvintele magice, din ce in ce mai variate (cuvinte scurte cu s la început, mijloc sau final de cuvânt- sus, jos, sos, sol etc) deschid uși.
Orice metodă de joacă ați adopta, țineți minte că la vârsta asta, va face exercițiile doar atât cât i se pare amuzant.
Succes!