Categories
- cuvinte (47)
Ultimele articole
- Un început de dialog despre un final de viață25 noiembrie 2023
- Un Ro-Alert ca să-ți pese6 septembrie 2023
- Tu cine ești?18 ianuarie 2023
- Un început de dialog despre un final de viață
Prin 2012, când am prezentat pentru prima oară știri în Prime TIME “o comisie” s-a întrunit întru dezbaterea situațiunii. Diagnostic: tinerită acută.
Un obstacol care risca să mă trimită înapoi în redacție, cu restricție de apariție pe post până la îmbătrânirea adecvată rolului. (Acu’, dacă mă gândesc bine, poate ar fi fost mai înțelept să petrec mai mult timp în rol de reporter sau editor, sigur aș fi învățat mai repede meserie!)
Comisia m-a studiat din picioare până-n cap. Cu picioarele era mai simplu – erau ascunse sub masa de știri, nu puneau probleme majore. Dar capul….machiajul prea simplu, părul prea lejer pe umeri, zâmbetul prea prezent nu se pupau deloc cu modelul de prezentator serios pe care și-l doreau. Așa că într-o zi, o echipă de stiliști m-a tuns și m-a vopsit, mi-a ales sacouri sobre și am primit lângă mine un prezentator de știri matur pe care rareori îl vedeam râzand. Gata, eram pregătită.
Pe stradă, oamenii care mă vedeau nemachiată îmi spuneau că semăn cu o doamnă de la televizor – doar că aia e mai bătrână. Sau mă întrebau dacă sunt surioara Melaniei Medeleanu. Nici eu nu mă recunoșteam cu cei 7-8 ani în plus așa că, nu o dată, îmi rugam colegii să-mi întoarcă monitorul de control. Nu mă puteam uita la mine. Naturalețea nu era la mare căutare.
I-am înțeles. Tinerețea nu e chiar un as în mânecă atunci când vrei să pari jurnalist cu experiență, credibil.
Și dacă tot veni vorba despre credibilitate, nici tatuajele nu ajutau prea tare. În general, zic! (mie mi-a fost prea frica de ace si de regrete ulterioare). Am avut colegi care-și trăgeau iute mânecile cămășii să le ascundă. Așa că m-am bucurat când am văzut la CNN știrea despre o jurnalistă Maori care a devenit primul prezentator de știri de prime time cu un tatuaj pe față!
Moko kauae se numește tatuajul tradițional pentru femeile Maori, care se face pe bărbie. Bărbații își acoperă aproape toată fața.
I-a trebuit ceva timp dar si ceva curaj lui Oriini Kaipara! Jurnalist cu ștate vechi, Oriini a decis să-și facă tatuajul abia în 2019, din motive care țin de identitatea sa și de istoria poporului său. „Când mă uit în oglindă, spune Oriini, nu mă văd doar pe mine. Îmi văd bunica și mama, îmi văd fiicele și pe femeile care ne urmează nouă, văd toate fetele și femeile Maori de la care îmi iau forța.” Cum a fost primită?
Ca peste tot – cu aplauze și înjurături.
Asumare. Atitudine. Să fii tu chiar și atunci când, sau mai ales atunci când cei din jur ridică din sprânceană și te analizează prin prisma propriilor prejudecăți și frici. “Altfelul” e pentru mulți amenințător și i se vor opune.
Dar dacă „altfel” e ce simți, ce crezi, ce ești, să-ți dai voie să fii e șansa să trăiești viața ta și nu pe cea pe care alții o creionează pentru tine. Șansa să fii, cu ocazia asta, singurul responsabil pentru fericirea sau nefericirea ta.
Oriini, you rock!
Sursa: CNN