Categories
- cuvinte (47)
Ultimele articole
- Un început de dialog despre un final de viață25 noiembrie 2023
- Un Ro-Alert ca să-ți pese6 septembrie 2023
- Tu cine ești?18 ianuarie 2023
- Un început de dialog despre un final de viață
Cam 6500 de limbi se vorbesc pe Pământ. Vă dați seama câtă diversitate? Ce-ar putea avea în comun atâtea graiuri? Există oare vreun cuvânt pe care să-l regăsești în orice limbă, indiferent de țară, de continent?
Ei bine, da. O frântură de cuvânt mai precis, comună tuturor oamenilor care emit sunete.
3 cercetători de la Max Planck Institute for Psycholinguistics in Nijmegen au înregistrat și analizat secvențe audio în 31 dialecte, răspândite pe 5 continente și au ajuns la concluzia că există un soi de cuvânt care sună aproximativ la fel și are același tip de înțeles în toate limbile. Rolul lui e mai degrabă unul clarificator. Apare în convesație atunci când mesajul nu e suficient de clar și are nevoie fie de repetare, fie de lămuriri suplimentare. Se pare că oamenii cer clarificări, în medie, o data la 90 de secunde.
1.
– Mi-e poftă de ceva dulce.
– Hă? (ce-ai zis?)
– Mi-e poftă de ceva dulce.
2.
– Aș vrea să-mi dau demisia.
– Hă?…(ce te-a apucat?)
3.
Pus astfel în lumină, ancorat in sinergia faptelor, recursul la universalitate nu eludează meandrele concretului.
Hă?? (Wtf??)
Cercetătorii care au pus în mai multe cuvinte această descoperire fascinantă au primit chiar și un premiu – The Ig Nobel Prize – un premiu care e acordat cercetătorilor pentru reușitele lor care, în primă faza te fac să zâmbești. Din păcate cei trei n-au putut participa la decernarea premiului, pentru care le-au fost alocate 60 de secunde de discurs de mulțumite, dar au trimis în schimb un video care a stabilit și un record: cel mai scurt discurs din lume. A durat o secundă. Știți deja ce-au zis…
Despre puterea lui “hă”, în discursul unuia dintre laureați, Mark Dingemanse: